Eindelijk heeft u de stap gezet, het verwezenlijken van uw dromen met uw eigen bedrijf! Van harte!
Het lijkt een één-tweetje, inschrijven bij de Kamer van Koophandel en starten maar. Toch? Nou, niet helemaal, alles begint namelijk met een gedegen voorbereiding, een voorbereiding waar het ondernemingsplan de basis vormt voor alle toekomstige stappen. Is een ondernemingsplan belangrijk en is dit écht een verplicht onderdeel?
Het ondernemingsplan als blauwdruk
Om direct bovenstaande vraag te beantwoorden: nee, een ondernemingsplan is niet direct verplicht maar toch zeker wel sterk aan te raden! Uw ondernemingsplan kan namelijk worden gezien als een soort blauwdruk van de onderneming. Of u nu een eenmanszaak, VOF óf BV start, het vertrekpunt van iedere ondernemer dient een sterke basis te zijn waarop verder gebouwd kan worden. Een goede voorbereiding vergroot namelijk het succes. Binnen het ondernemingsplan komen zaken als ondernemingsvaardigheden, de positionering binnen de markt, doelstellingen en de haalbaarheid van het idee aan bod en is als het ware een vertaling van de ideeën in uw gedachten naar een leesbaar exemplaar op papier. Veel (startende) ondernemers denken dat dit slechts belangrijk is bij het aantrekken van potentiële investeerders, maar functioneert ook zeker als leidraad voor uw dagdagelijkse strategie.
Leidraad voor uw eigen strategie
Met het schrijven van uw eigen bedrijfsplan denkt u reeds vóóraf na over een aantal cruciale vragen en aspecten. Hiermee voorkomt u een valse start als ondernemer en komt u daadwerkelijk tot de kern van uw idee: waar bent u als bedrijf goed in en waarmee onderscheidt u zich dus van de concurrentie? Tevens komt u achter de langere termijn kansen door uitvoerige analyses, maar ziet u ook de risico’s waar u als ondernemer rekening mee moet houden. Het op papier zetten van uw strategie leidt tot rust en geeft u de mogelijkheid om verder te groeien zonder uw daadwerkelijke doelen uit het oog te verliezen.
Basis voor overtuigen investeerders
Naast het functioneren als leidraad van de strategie voor de ondernemer zelf kan een ondernemingsplan ook als eis worden gesteld bij het aanvragen van een financiering bij bijvoorbeeld een bank of andere instelling. U heeft het idee, echter is er voor dit idee financiële slagkracht nodig om het idee ook operationeel tot uitvoering te brengen. Denk hierbij aan het verkrijgen van een lening voor de aanschaf van een bedrijfspand óf voor bijvoorbeeld het voorfinancieren van de voorraad producten. Veel ondernemers gebruiken het ondernemingsplan dan ook niet alleen voor hun zelf, maar tevens voor het verkrijgen van deze financiering.
Investeerders zijn vaak op zoek naar iets tastbaars, een document waarin de ideeën staan uitgewerkt met vooral een prognose van de terugverdientijd van deze investering (ROI = return on investment). Een idee kan nog zo goed zijn, zonder potentieel voor de investeerders is aan aanvraag vaak kansloos daar een investeerder zijn beslissingen slechts baseert op feiten en niet op gevoelens en sentiment. Een goed doordacht en realistisch plan geeft dan ook een grotere slagingskans bij het verkrijgen van een externe financiering. Met voorgaande in gedachte genomen ziet u vast in waarom een ondernemingsplan cruciaal kan zijn in het succes van een (pas gestarte) onderneming.
Hulp nodig bij uw ondernemingsplan?
Heeft u aanvullende vragen over het ondernemingsplan óf wilt u meer weten over hoe Ideative Solutions u kunt helpen bij het verwoorden van de bedrijfsideeën in een sterk ondernemingsplan? Neem dan contact met ons op en plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.