ONDERNEMINGSPLAN ZORGBOERDERIJ

ondernemingsplan laten maken

Sterk ondernemingsplan zorgboerderij op maat gemaakt!

Van harte gefeliciteerd, je hebt de beslissing genomen om jouw eigen zorgboerderij te starten. Een uitdagende maar ook zeker verantwoordelijke stap waar veel zaken bij komen kijken. Je bent inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen en wilt nu de volgende stap zetten: het aanvragen van een externe financiering. Bij het aanvragen van een financiering is een ondernemingsplan vaak een vereiste. Géén idee waar je moet beginnen óf heb je hier geen tijd voor? Geen probleem, wij schrijven jouw ondernemingsplan waardoor jij jouw dromen alsnog kunt realiseren!

Wij hebben inmiddels tal van ondernemingsplannen geschreven voor succesvolle bedrijven. Wil jij ook een compleet op maat gemaakt ondernemingsplan zorgboerderij? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek met ons in.

  Ga naar contactformulier

 

Ideative Solutions schrijft op maat gemaakte ondernemingsplannen waarin uw ideeën met passie en gevoel terugkomen. Wij denken kritisch met u mee waardoor u eventuele uitdagingen al in een vroeg stadium heeft doordacht. 

 

Ondernemingsplan zorgboerderij als basis

Een eigen zorgboerderij starten is niet iets wat je als ondernemer dagelijks doet. Het is een uitdagende stap maar ook zeker één waar verantwoordelijkheidsgevoel een belangrijker noemer is. Waar veel ondernemingen binnen enkele uren kunnen worden opgestart, is dit bij een zorgboerderij een ander verhaal. Daar een zorgboerderij onder het (speciale) zorgaanbod valt, zul je als ondernemer moeten voldoen aan verschillende wet- en regelgevingen. Vanuit voorgaande is het dan ook van groot belang om vóóraf zaken goed te regelen en idealiter op papier te zetten in de vorm van een ondernemersplan. Met behulp van een ondernemingsplan zorgboerderij geef je jezelf richting en vorm je een duidelijk beeld van onder andere de doelgroep en denk je reeds na over de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. 

Daarnaast kun je met het beschreven bedrijfsidee de noodzakelijke externe financiering gaan aanvragen: investeerders zoeken namelijk een gedetailleerde beschrijving van het geheel en hier is een ondernemingsplan een vereiste. Hoe ziet een ondernemingsplan voor een zorgboerderij er uit en waar moet je op letten voordat je jouw dromen kunt gaan verwezenlijken? 

Welke aandachtspunten moet ik in gedachten houden?

Daar er verschillende type zorgboerderijen bestaan kunnen er ook afwijkende eisen zijn. Echter zal voor alle type zorgboerderijen gelden dat het een instelling voor dagbesteding is voor mensen die zorg of begeleiding nodig hebben. Hierin kunnen dieren ter verzorging centraal staan óf wordt er ruimte ingericht voor het werken in een bloemen- of groentetuin. Welk type je als ondernemer ook voor ogen hebt, de volgende tips kunnen zeker handig zijn om aansluitend te verwerken in het ondernemingsplan zorgboerderij:

01. (Ondernemers)kwaliteiten & persoonlijkheid
Voordat je van start gaat met het uitwerken van het bedrijfsidee is het verstandig om jezelf de vraag te stellen: ‘ben ik het juiste type persoon om een zorgboerderij te beginnen’? Het is namelijk een type onderneming waarin intensieve aandacht naar de cliënten vereist is, waarin het ‘groene’ label een groot onderdeel speelt. Zorgzaamheid en behulpzaamheid zijn kenmerken welke vaak voorkomen bij eigenaren van zorgboerderijen. Daarnaast is het belangrijk om het idee met de directe omgeving te bespreken: staan jouw directe naasten achter dit idee? Met deze vraag kun je reflecteren of dat iedereen op één lijn zit om van de zorgboerderij een groot (zorg)succes te maken

02. Wat wordt mijn doelgroep?
De doelgroep bepaling dient zorgvuldig en weloverwogen te gebeuren. Het is hierin van belang om na te gaan wáár daadwerkelijk behoefte aan is in het voor ogen hebbende vestigingsgebied. Probeer hier tijdig aansluiting te vinden bij (lokale) overheden en concullega’s en hierin het gesprek aan. Het zo vroeg mogelijk bepalen van jouw doelgroep geeft sturing in het verder bepalen van jouw strategieën. Het verlenen van dagbesteding aan mensen met dementie is niet alleen volledig anders dan dagbesteding voor verstandelijk beperkte jongeren, het heeft ook grote invloed op de in te zetten strategie voor de rest van de onderneming. 

03. Waar wil ik gaan vestigen?
Aan de hand van de doelgroep bepaling & de hierbij gewenste capaciteit kun je als ondernemer op zoek gaan naar een geschikte vestigingslocatie. Mogelijk zijn er reeds opties overwogen en is er al een selectie gemaakt van potentiële locaties. Vanuit deze doelgroep zal de inrichting verder vorm kunnen krijgen. Hierin is het van belang te realiseren dat een gemeenschappelijke ruimte meer toevoegt voor cliënten met dementie dan lichamelijk of verstandelijk gehandicapten welke (hoofdzakelijk) in de buitenruimtes zullen verblijven. 

04. Contact leggen met (lokale) overheden en instanties
Een belangrijke stap in het geheel is het leggen van contacten met lokale overheden en instanties. Zonder de goedkeur (en hulp) van deze partijen is het vaak lastiger om van een idee een goed lopend concept te maken. N.a.v. deze contacten zul je vaak ook doorverwezen worden naar regionale stichtingen welke jou kunnen ondersteunen in de (dagdagelijkse) uitvoering van het concept. 

ondernemingsplan zorgboerderij

Welke onderdelen benoemt u in het ondernemingsplan zorgboerderij?

Zoals benoemd zal de doelgroep i.c.m. het onderscheidende vermogen een belangrijk onderdeel vormen van het ondernemingsplan zorgboerderij. Echter zijn er nog meer zaken welke tot in detail beschreven zullen moeten worden. Om goed beslagen ten ijs te komen bij een mogelijke investeerder is het verstandig om (minimaal) de volgende zaken in het ondernemingsplan te verwoorden:

  • Het idee: welke ideeën heb je als ondernemer, op welke doelgroep wil je je gaan richten en welk concept ga je uitrollen? Waarom voegt deze zorgboerderij wat toe aan het reeds bestaande speelveld?
  • De ondernemer: wie zijn de ondernemers achter het concept, welke sterktes bezitten ze en hoe kunnen deze sterktes worden ingezet om kansen te benutten? Is er reeds ervaring in de zorgsector óf komt dit puur uit de intrinsieke motivatie?
  • SWOT analyse: welke sterktes (S), zwaktes (W), kansen (O) en bedreigingen (T) zie je in de komende jaren op de zorgboerderij afkomen en hoe ga je hier als ondernemer op anticiperen? 
  • Marketing plan: hoe bent je van plan om de potentiële klantengroep aan te spreken en er voor te zorgen dat er voldoende mensen zullen aansluiten? Via welke kanalen zal dit gebeuren en met welk ‘verhaal’ verwacht je dit weg te zetten?
  • Wet- en regelgeving: welke wet- en regelgevingen zullen er van belang zijn voor de uitoefening van de zorgboerderij en zul je moeten meenemen in het ondernemingsplan zorgboerderij? Een zorgboerderij mag namelijk niet zomaar, gelukkig maar! Je wilt namelijk de hoogst mogelijke kwaliteit voor de patiënten kunnen aanbieden om ze zodoende een onvergetelijke tijd te geven. Je zult moeten voldoen aan de algemene Nederlandse wetgeving, maar afhankelijk van het concept zul je ook moeten kijken naar agrarische wetgeving & vergunningen omtrent het zorggedeelte van jouw zorgboerderij.
  • Financieel plan: hoe ziet de inkomsten en uitgave stroom er voor de komende jaren (verwacht) uit? Zet in ieder geval een investering-, financiering-, liquiditeit- en exploitatiebegroting om voldoende inzicht te creëren in de ROI van uw bedrijfsideeën. Ondanks het feit het een bijzondere zorginstelling betreft, ben je als ondernemer ook absoluut verantwoordelijk voor het voortbestaan van de onderneming.  

Meer weten?

Wil jij ook eens kennismaken om zodoende te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen m.b.t. een ondernemingsplan zorgboerderij? Wij hebben ruime ervaring in het schrijven van ondernemingsplannen en helpen jou graag verder met het realiseren van jouw dromen. Voor meer informatie en advies, neem gerust contact met ons op.

Onze werkwijze tot een sterk ondernemingsplan zorgboerderij

En jouw route naar een succesvolle financieringsaanvraag! Het gehele ondernemingsplan moet JOUW idee in hart en nieren uitstralen, jij bent tenslotte de ondernemer. We zorgen er voor dat alle belangrijke aspecten van jouw bedrijfsidee zijn verwerkt; van de ondernemerskwaliteiten tot de marketing strategie en van het financieel plan tot de management samenvatting. 

Met onderstaande stappen zorgen we er voor dat we in korte “sprints” kunnen toewerken naar een goed doordacht en professioneel uitgewerkt ondernemingsplan zorgboerderij.

01

ORIËNTATIEGESPREK

Tijdens het geheel vrijblijvende intakegesprek leren we elkaar beter kennen en wil ik alles te weten komen over jouw (te starten) onderneming. Wie ben jij, wat zijn jouw bedrijfsideeën en hoe wordt jij succesvol? 

02

AAN DE SLAG

Wij gaan aan de slag met het verwoorden van jouw bedrijfsideeën in het ondernemingsplan. In overleg bepalen we de opleverdatum.

02

AAN DE SLAG

Wij gaan aan de slag met het verwoorden van jouw bedrijfsideeën in het ondernemingsplan. In overleg bepalen we de opleverdatum.

03

LEVERING CONCEPT

Je neemt het concept ondernemingsplan rustig door en kijkt of dat het geheel juist is verwoord. Klopt alles? Mis je mogelijk nog gegevens of belangrijke informatie? Wij nemen jouw feedback mee naar een finaal op maat geschreven ondernemingsplan.

04

REALISEER JE DROMEN

Met het gemaakte ondernemingsplan kun je direct een financieringsaanvraag doen bij een instelling naar keuze. Veel succes en laat vooral even weten hoe het is gegaan!

03

LEVERING CONCEPT

Je neemt het concept ondernemingsplan zorgboerderij rustig door en kijkt of dat het geheel juist is verwoord. Klopt alles? Mis je mogelijk nog gegevens? Wij nemen jouw feedback mee naar een finaal op maat geschreven ondernemingsplan.

04

REALISEER JE DROMEN

Met het op maat gemaakte ondernemingsplan kun je direct een financieringsaanvraag doen! Veel succes en laat vooral even weten hoe het is gegaan. 

Ondernemingsplan zorgboerderij - wat bevat het minimaal?

Onderdeel 1: Managementsamenvatting van het gehele plan
Onderdeel 2: Inleiding – pakkend geschreven inleiding met doel van het plan
Onderdeel 3: De ondernemer – wie is de ondernemer achter de ideeën? 
Onderdeel 4: De onderneming – wat is het idee en waarom wordt dit een succes?
Onderdeel 5: Marketing Plan – volledig vormgegeven marketing plan
Onderdeel 6: SWOT – welke sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen zie jij?
Onderdeel 7: Wet- en regelgeving – welke vergunningen zijn noodzakelijk?
Onderdeel 8: Het Financieel Plan – de financiële verwachtingen onderbouwd vanuit het investeringsplan, financieringsplan, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting

ondernemingsplan logo

Belang ondernemingsplan zorgboerderij

Een professioneel ondernemingsplan biedt vele voordelen voor startende ondernemers. Ten eerste helpt het bij het bepalen van de strategie en doelen van de onderneming. Door het opstellen van een gedegen plan krijgt de ondernemer inzicht in de richting die hij of zij op wil gaan en hoe dit te bereiken is. Tevens kunt u uw voortgang op het gebied van wet- en regelgeving monitoren en zult u zien dat u stap-voor-stap uw doelen bereikt. Zeker voor de zorgboerderij is dit van groot belang daar er hier vaak meerdere vergunningsaanvragen ten grondslag liggen waar veel andere ondernemers niet over hoeven na te denken.

Daarnaast biedt een ondernemingsplan inzicht in de haalbaarheid van de onderneming. Door middel van marktonderzoek, informatie uit de lokale overheden en financiële prognoses kan worden bepaald of de plannen realistisch zijn en of er genoeg vraag is naar dit type zorgboerderij in de gewenste omgeving. 

Tot slot zorgt een goed opgesteld ondernemingsplan voor een professionele uitstraling naar potentiële partners. Het laat zien dat de ondernemer serieus bezig is met zijn of haar plannen en dat er goed over nagedacht is. Dit kan leiden tot meer vertrouwen en interesse vanuit deze partijen.

Kortom, het laten maken van een professioneel ondernemingsplan biedt vele voordelen voor startende ondernemers. Het geeft inzicht in de strategie en doelen, vergroot de kans op een eventuele financiering en zorgt voor een professionele uitstraling naar potentiële partners en investeerders. Wil jij ook een sterk ondernemingsplan zorgboerderij? Laat dan nu jouw ondernemingsplan schrijven door Ideative Solutions!

Contactformulier

Vragen? Neemt contact op

Heeft u een vraag, wilt u een offerte ontvangen of wilt u een gratis oriëntatiegesprek inplannen? Vul dan het contactformulier in.

Heeft u liever rechtstreeks contact dan kan dit natuurlijk ook:

Email: info@ideativesolutions.nl
Telefoon: 06 57 60 44 10


Contact

Follow Us

© Copyrights 2023 | All Rights Reserved | Ideative