Welke mogelijkheden bestaan er voor microkrediet aanvragen en waar kun je terecht?
Microkredieten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het zakenleven. Oorspronkelijk zijn de microkredieten in het leven geroepen om startende ondernemers in hoofdzakelijk ontwikkelingslanden te helpen een bestaan op te bouwen. Vaak kunnen deze mensen niet terecht bij traditionele banken maar zijn toch op zoek naar een manier om hun leven verder kleur te geven. Hierbij gaat het dan vaak om zeer kleine leningen van enkele honderden euro’s en worden vaak beschikbaar gesteld door particulieren of bedrijven vanuit de daadwerkelijke betrokkenheid in het verder ontwikkelen van deze gebieden. Een voorbeeld is het beschikbaar stellen van een budget zodat een lokale ondernemer een koelkast kan aanschaffen om zodoende koude drankjes te verkopen aan passanten.
Wat is een microkrediet?
Ook in Nederland kennen we tegenwoordig microkredieten. Zoals bovenstaand voorbeeld al aangaf, gaat het hierbij om de ‘kleinere’, zakelijke leningen tot € 50.000,- en worden aangevraagd door tal van uiteenlopende ondernemingen. Daar deze term in deze vorm nog relatief jong is, is deze optie niet bij alle ondernemers bekend. In dit artikel gaan we dan ook verder in op deze aantrekkelijke manier van zakelijk krediet daar het relatief eenvoudig (en sneller dan de traditionele manier!) aan te vragen is.
Waarom zijn er microkredieten in Nederland?
Microkredieten worden in Nederland vaak gebruikt binnen de groep startende ondernemers en/of ondernemingen welke geen directe toegang hebben tot een zakelijk krediet via de traditionele banken door uiteenlopende redenen. Vaak is een microkrediet aanvragen een eerste stap in het ondernemerschap en kan dus snel uitkomst bieden zonder daadwerkelijk te hoeven voldoen aan de vaak strenge(re) eisen van banken. Zodoende kan het microkrediet aanvragen in Nederland gezien worden als een gelijke variant als in ontwikkelingslanden, maar dan aangepast aan de westerse maatstaven.
Wat zijn de voordelen van een microkrediet aanvragen?
Kijkende vanuit het perspectief van startende ondernemers, dan is een microkrediet aanvragen een absolute uitkomst. Het is namelijk een relatief simpele en snelle manier van aanvragen van kredieten, waardoor jij jouw bedrijfsideeën snel ‘up-and-running’ kunt hebben. Waar traditionele banken vaak langdurige trajecten hanteren, zijn er zelfs micro-financierders die de desbetreffende lening (bij een positieve beoordeling) al binnen 24 uur ná de aanvraag uitbetalen.
Daarnaast zijn het kredieten welke vaak in een korte tijd afgelost moeten worden. Waar traditionele financieringen vaak vanaf vijf jaar worden aangevraagd, worden microkredieten normaliter binnen één tot drie jaar afgelost. Fijn toch? Zo ben jij snel weer schuldenvrij en kun je weer snel gaan werken aan je eigen vermogen.
Wat zijn de nadelen van een microkrediet aanvragen?
Nadelen zijn er natuurlijk ook, het is en blijft een (zakelijke) lening. Daarnaast wordt er bij een microkrediet gebruik gemaakt van een risicoprofiel van het bedrijf, waardoor het rente percentage hierdoor onderling kan verschillen en zelfs (flink) hoger kan zijn dan bij traditionele leningen. Tevens kun je een (privé) BKR registratie krijgen door het afsluiten van deze leningen, waardoor het een negatieve invloed kan hebben op bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek of andere lening. Laat je hierover vooraf dus goed adviseren alvorens je besluit over te gaan tot het afsluiten van een lening.
Waar kun je een microkrediet aanvragen?
Waar Qredits in het begin nog de enige (en eerste) aanbieder van microkredieten in Nederland was, is het economische speelveld inmiddels sterk veranderd. Nieuwkomers zoals Qeld, BridgeFund en Floryn bieden tegenwoordig dezelfde service als Qredits, maar dan vaak nog sneller dan Qredits snel. Dit zijn dan ook de partijen welke adverteren met een ‘uitbetaling’ binnen 24 uur en levert dus (soms) een voordeel op. Houd er wel rekening mee dat voor enkele van deze partijen (waaronder zeker Qredits) een sterk ondernemingsplan verplicht is – zonder een uiteengezet bedrijfsidee wagen ook deze bedrijven zich niet aan het verstrekken van een financiering.
Wil jij nu ook meer weten over microfinanciering en kun jij wel hulp gebruiken bij het op papier zetten van jouw bedrijfsideeën in de vorm van een ondernemingsplan? Ideative Solutions schrijft op maat gemaakte ondernemingsplannen welke ook zeker geschikt zijn voor een microkrediet aanvragen. Plan ook jouw geheel vrijblijvende kennismaking in en kijk wat wij voor elkaar kunnen betekenen.