Een sterk UWV ondernemingsplan schrijven doe je zo

UWV ondernemingsplan

UWV Ondernemingsplan – Het verliezen van je baan is al vervelend genoeg. Veel mensen gaan dan ook zo snel mogelijk weer op zoek naar een mooie, nieuwe uitdaging zonder de mogelijkheden eens rustig te bekijken. Er zijn namelijk meerdere opties en een baan in loondienst hoeft dus niet perse de volgende stap te zijn. Wist u dat u ook vanuit de WW een eigen onderneming kunt opzetten? Mogelijk droomt u al jaren van een eigen onderneming óf heeft u zelfs al een goed doordacht idee in gedachten en is dit HET moment om te switchen van carrière.  Wel zult u te maken gaan krijgen met verschillende eisen vanuit het UWV als u eigen ondernemer wilt worden. Een goed voorbeeld hiervan is het opstellen van een UWV ondernemingsplan waarin uw bedrijfsideeën worden uitgewerkt. Weet u echter niet waar te beginnen? Met onze tips & tricks schrijft ook u een UWV ondernemingsplan waar het UWV niet omheen kan en wordt u eigen ondernemer!

Van WW naar uw eigen onderneming

Een goede voorbereiding bij een overgang van de WW naar het starten van een eigen onderneming is van groot belang. Dit is niet alleen verstandig voor uw eigen gemoedstoestand, maar wordt tevens vanuit het UWV verwacht. Een eerste stap die u zult moeten zetten is het bespreken van uw ideeën met de arbeidsdeskundige, waarin u te kennen geeft dat u graag wilt beginnen als eigen ondernemer. Samen zal er gekeken worden naar de verdere mogelijkheden. In deze onderzoeksperiode (duurt vaak 6 weken) heeft u geen verplichting tot het zoeken naar nieuwe baan en kunt u uw plannen tot in detail gaan uitwerken. Let er wel op dat hier bepaalde vereisten aan verbonden zijn, welke later verder zullen worden besproken. Het starten vanuit een uitkering is weer een stap dichterbij!

Voorbereidingstraject

Voorafgaand aan de onderzoeksperiode zult u een gesprek met uw adviseur moeten aangaan én de training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ moeten doen. Met deze gegevens komen u en uw UWV adviseur te weten of dat ondernemen iets voor u als persoon is en krijgt u meer informatie over wat het ondernemen vanuit de WW nu daadwerkelijk inhoudt. Het webinar ‘Is ondernemen iets voor mij’ kan hier ook bij helpen, maar is niet verplicht. Na het met succes doorlopen van deze stappen kunt u toestemming vragen aan uw adviseur om daadwerkelijk gebruik te maken van de onderzoeksperiode.

Onderzoeksperiode – UWV ondernemingsplan als onderdeel

Heeft u toestemming gekregen van uw adviseur? Geweldig, dan kunt u zich de komende 6 weken gaan richten op het verder uitdiepen van uw ideeën. Onderwerpen welke minimaal onderzocht dienen te worden zijn:

  • Haalbaarheidsonderzoek
  • Locatiebepaling
  • Verzekeringen
  • Vergunningen
  • Ondernemingsplan (!)
  • Belastingzaken

Zoals u zult begrijpen is het UWV ondernemingsplan erg belangrijk in de onderzoeksperiode. Met het ondernemingsplan toont u aan dat u alle facetten van het bedrijf heeft overwogen en zodoende komt tot een sterk geheel. Tevens kan het UWV daarmee toetsen of dat uw ambities ook daadwerkelijk kans van slagen hebben en dwingt u uzelf om goed na te denken over potentiële kansen en bedreigingen binnen uw branche. Tevens kunt u met het ondernemingsplan uw huidige voortgang nauwgezet opvolgen en snel bijsturen waar nodig.

 

UWV ondernemingsplan laten maken

Tips & tricks UWV ondernemingsplan

Mogelijk heeft u reeds een start gemaakt met het ondernemingsplan (mogelijk met een voorbeeld ondernemingsplan zzp als naslagwerk). Weet u niet waar u moet beginnen óf heeft u die laatste tips nodig? Of dat u nu een webshop, uitzendbureau, horecagelegenheid of misschien zelfs een camping wilt beginnen, met onderstaande tips schrijft ook u een professioneel UWV ondernemingsplan. Het uitbesteden van het ondernemingsplan is uiteraard ook een prima optie; zo kijkt een ervaren specialist met u mee en zet u ook uw bedrijfsideeën overzichtelijk op papier.

01. Hoe bent u als ondernemer en wat motiveert u?

Met een sterke omschrijving van uzelf, uw eigenschappen en uw doelstellingen kunt u aantonen dat u geschikt bent voor het ondernemerschap. Bezit u bepaalde sterktes welke aansluiten op uw bedrijf en kunt u deze in positieve zin inzetten om klanten te werven? Noteer dit vooral, maar blijf realistisch. Het UWV ondernemingsplan is slechts een onderdeel van het proces, u zult later uw ideeën ook moeten verdedigen indien er een lening of krediet is gewenst.

02. Omschrijf het onderscheidende vermogen

Waarom moet de klant nu juist uw bedrijf inschakelen? Dit betreft één van de belangrijkste onderdelen van een UWV ondernemingsplan en dient dan ook sterk omschreven te worden. Gaat u zich focussen op een nichemarkt, gaat u een hoger serviceniveau aanbieden dan gebruikelijk in de markt óf is de levering van uw product geautomatiseerd? Vermeldt wat uw unique selling point is en hoe dit aansluit bij de voice of the customer.

03. Geef een realistisch beeld van de te verwachten financiën

Realistisch, maar ambitieus. Zorg er voor dat alle opbrengsten en kosten zijn afgewogen en weggezet tegen de markt. Is dit een plan waar ambitie en groei in zit verwerkt, maar ook de realiteit van moeilijke periodes in de begin fase? Ondanks het feit dat investeerders op zoek zijn naar ROI (=return on investment) is gouden bergen beloven absoluut geen goed idee. Investeerders zijn erg ervaren en weten hoe de markten in elkaar zitten. Geef daarom een realistisch beeld, denk kritisch na over jouw opbrengsten en kosten óf laat dit over aan een professional.

Starten? Verlies ik nu mijn WW / uitkering?

Heeft het ondernemingsplan indruk gemaakt op de UWV en mag u uw eigen onderneming gaan starten? Van harte gefeliciteerd, wat een mooie prestatie! U kunt zich dan ook officieel ondernemer gaan noemen! Echter vraagt u zich nu mogelijk af wat er met uw uitkering gebeurt? Geen zorgen, er zijn namelijk een aantal opties waar u voor kunt kiezen. Uiteraard zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden welke u kunt bespreken met uw UWV adviseur.

01. Uw bedrijf starten: met startersperiode

Deze tegemoetkoming van het UWV geldt voor de eerste 26 weken van uw ondernemersschap. Bij toestemming van deze opties krijgt u 26 weken lang 29% minder uitkering, maar u kunt uw volledige tijd besteden aan het ondernemer, zonder sollicitatieplicht en zonder limitaties in de opbrengsten van uw onderneming. Zo kunt u gedurende een half jaar full-time uw bedrijf boosten!

02. Uw bedrijf starten zonder startperiode met behoud van WW

Een andere optie is het starten van uw bedrijf, maar met behoud van uw WW. Hierin gaat de UWV uit van een fictief inkomen waarin de uren worden verrekend welke u als zelfstandige per maand spendeert. Voor het gedeelte waarvoor u nog WW ontvangt, zult u nog moeten solliciteren. 

Hulp nodig bij het UWV ondernemingsplan?

Heeft u hulp nodig bij een professioneel en goed doordacht ondernemingsplan? Ideative helpt ondernemers bij het opzetten van hun ondernemingsplan en zet uw bedrijfsideeën dan ook sterk op papier. Veel succesvolle ondernemers gingen u voor, dus plan gerust een gratis kennismakingsgesprek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Offerte aanvragen