ONDERNEMINGSPLAN CAMPING

ondernemingsplan laten maken

Sterk ondernemingsplan camping op maat gemaakt!

Eindelijk heeft u de beslissing genomen om een camping te starten, iets om naar uit te kijken, van harte gefeliciteerd! Nu heeft u voor een financiering of voor ander doeleinde een ondernemingsplan nodig, maar mogelijk weet u niet waar te beginnen óf heeft u problemen met het geheel sterk op papier te zetten? 

Met een ondernemingsplan van Ideative Solutions vraagt u met gerust hart een financiering aan om zodoende de volgende stap te zetten in uw bestaan als ondernemer. Wij zetten uw ideeën namelijk zo op papier dat de visies en gevoelens van de ondernemer sterk verwoord zijn. Wilt u ook een compleet op maat gemaakt ondernemingsplan voor een camping? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek met ons in.

  Ga naar contactformulier

 

Ideative Solutions schrijft op maat gemaakte ondernemingsplannen waarin uw ideeën met passie en gevoel terugkomen. Wij denken kritisch met u mee waardoor u eventuele uitdagingen al in een vroeg stadium heeft doordacht. Investeerders zien dat als pluspunt waardoor de kans op een succesvolle financieringsaanvraag stijgt.

Ondernemingsplan camping laten maken

Inmiddels heeft u zichzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (of heeft u dit gepland), uw ideeën uitgedacht en heeft u mogelijk de eerste stappen gezet voor een mogelijke (externe) financiering. Vaak is dit het punt waar het ondernemingsplan een belangrijke rol gaat spelen in de verdere ontwikkeling van uw bedrijf. Of het nu gebruikt gaat worden om de interne strategie verder te ontwikkelen óf omdat u het ondernemersplan nodig heeft voor een investeerder, een sterk verwoord en uitgewerkt ondernemingsplan vormt de basis voor een succesvolle camping. Het ondernemingsplan beschrijft alle onderdelen en bedrijfsaspecten van uw camping, van de prijsstrategie en de ligging tot en met uw financieel plan. Ook een SWOT analyse (strenghts, weaknesses, opportunities & threats) is een belangrijk onderdeel, maar wat vind je hier zoal in terug?

Sterktes ondernemingsplan camping

Bij dit onderdeel brengt u de sterktes in kaart d.m.v. een interne analyse. Breng zo eerlijk als mogelijk in kaart welke onderdelen binnen uw camping als positief kunnen worden ervaren en bovenal kunnen bijdragen aan het succes. Denk hierbij ook vooral aan sterktes welke t.o.v. uw concurrentie als onderscheidend kunnen worden gezien. Een aantal mogelijke binnen voor een camping kunnen zijn:

 • Strategische ligging van de camping – dichtbij belangrijke natuurgebieden, stranden etc. óf in de nabijheid van grote plaatsen.
 • Een uniek concept welke bijdraagt aan de vakantie ervaring van de gast.
 • Ervaring van de ondernemers en/of het team.
 • Het entertainment op het terrein.
 • Duurzaamheid.

Zwaktes ondernemingsplan camping

Ook de zwaktes van de camping behoren tot de interne analyse; wat zijn verbeterpunten waar je als ondernemer jouw aandacht aan zult moeten besteden om het mogelijk om te kunnen buigen in een (latere) sterkte. Vaak betreffen dit nadelen welke ten op zichten van andere campings ontbreken. Ook hier volgen weer enkele voorbeelden welke als zwakte van de onderneming kunnen gelden:

 • Naamsbekendheid. Een net gestarte camping heeft vaak nog geen naamsbekendheid en zal er serieuze marketing aan te pas moeten komen om zich te kunnen mengen met de concurrentie.
 • Weinig bijzondere kenmerken t.o.v. concurrentie.
 • Achterstallig onderhoud en/óf verouderde voorzieningen.
 • Geen natuur en/of interessante plaatsen in de (directe) nabijheid.

Kansen ondernemingsplan camping

Het onderdeel kansen behoort tot de externe analyse van uw businessplan en betreffen invloeden van buitenaf waar je als ondernemer handig gebruik van kunt maken. Het is dan ook belangrijk om deze in kaart te brengen en regelmatig bij te werken om zodoende tijdig in te kunnen spelen op deze kansen zodra ze ‘verschijnen’. Waar kun je als camping eigenaar aan denken?

 • Groei campingtoerisme in de komende jaren.
 • Meer vraag naar jouw unieke concept – denk aan glampings bijvoorbeeld.
 • Dichtbij jou locatie worden festivals gehouden, externe evenementen waar jouw camping van kan profiteren.

Bedreigingen ondernemingsplan camping

Ook de bedreigingen dienen in kaart gebracht te worden daar ze een serieuze (negatieve) invloed kunnen hebben op jouw bedrijfsprestaties. Hoe ga je hier als ondernemer mee om en hoe (probeer) je deze externe invloeden af te wenden zodat ze geen schade kunnen brengen aan het succes van jouw camping? Enkele voorbeelden kunnen zijn:

 • Bouwplannen van de gemeente in de omgeving van de camping.
 • Fluctuatie in de vraag van de consument. Een uniek concept vandaag de dag kan ik enkele jaren tijd reeds achterhaald en als minder aantrekkelijk worden ervaren.
 • Aanvullende eisen in wet- en regelgeving.
Interne analyse schrijven door middel van sterktes en zwaktes

Trends binnen de camping branche

Mogelijk heb je als (aankomend) ondernemer al onderzoek gedaan naar de trends in jouw branche en heb je nagedacht hoe je deze wilt laten terugkomen in jouw onderneming. Het is namelijk van groot belang dat je niet alleen jouw concurrenten in de gaten houdt, maar tevens de belangrijkste trends en ontwikkelingen, om zodoende juist jouw concurrentie een stap vóór te zijn. Trends zijn namelijk een vertaling van de vraag van jouw potentiële klant en dient dus serieus in overweging genomen te worden vóórdat je van start gaat. 

Ook binnen de camping branche zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen in vraag te onderscheiden. Welk concept je ook aanbiedt op jouw camping, zorgt er ten allen tijden voor dat ook deze trends een belangrijk onderdeel krijgen in jouw ondernemingsplan camping. Zodoende kunnen investeerders zien dat je reeds over vele zaken hebt nagedacht, óf je kunt het gebruiken als leidraad voor jouw eigen strategie. 

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een trend wat we in meerdere branches terug zien komen. De consument is zich steeds meer bewust van zijn of haar eigen gezondheid en milieu, waardoor duurzaamheid de voorkeur krijgen. Hoe ga je dit verhaal overbrengen en verder implementeren binnen jouw camping? Duurzaamheid wordt hierin steeds belangrijker en zal ook in de komende jaren in aandeel stijgen. Sterker nog, het maatschappelijke beeld van een onderneming kan ernstig beschadigd raken bij het gebruik van oneerlijke en schadelijke producten, wat vanzelfsprekend negatieve invloeden heeft op het voortbestaan van de onderneming. Hoe ga jij hier als ondernemer mee om? Neem het mee in jouw ondernemingsplan voor een camping!

De opkomst van campingketens
Een trend welke tevens als bedreiging kan worden ervaren is de ketenvorming van campings. Grote namen in de industrie breiden snel uit en trekken met hun naamsbekendheid grote groepen toeristen aan. Gezien het herkenbare concept weten toeristen vooraf wat ze kunnen verwachten. De kleinere camping krijgt het hierdoor steeds moeilijker. Hoe ga jij als ondernemer tegen deze grotere spelers ‘vechten om de toerist’?

Aantal ‘echte campeerplaatsen’ verdwijnen
Ondanks het feit dat er steeds meer caravans en campers op de weg rijden, neemt het aanbod voor echte kampeerplaatsen af. Veel campings ruilen steeds vaker hun vrije plaatsen in voor verhuuraccommodaties zoals huisjes, glampingtenten, stacaravans en soortgelijke alternatieven omdat de huuropbrengsten hoog zijn en de vraag stijgt. Voorgaande leidt er wel toe dat het reizen op de bonnefooi steeds lastiger wordt en de prijzen voor een gewone staplaats omhoog schiet. Wil jij als ondernemer je juist wel focussen op de traditionele campeerplaatsen? 

In een ondernemingsplan voor een camping komen deze trends vanzelfsprekend naar voren en wordt hier vooraf reeds over nagedacht; sommige trends kunnen namelijk serieuze druk (of juist een stimulatie) op marges uitoefenen. Voor investeerders is het van groot belang dat deze kansen en bedreigingen reeds zijn doordacht alvorens het bedrijf van start gaat. Ook in onze ondernemingsplannen zullen we extra aandacht besteden aan deze onderwerpen inclusief de achtergrond van de ondernemer(s) zelf. Zij zijn immers de belangrijkste personen achter het idee van de camping en zullen het verschil moeten maken.

Meer weten?

Wilt u ook eens kennismaken om zodoende te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen? Wij hebben ruime ervaring in het schrijven van ondernemingsplannen campings en helpen u graag verder met het realiseren van uw dromen. Voor meer informatie en advies, neem gerust contact met ons op.

Ondernemingsplan camping - wat bevat het minimaal?

Onderdeel 1: Managementsamenvatting van het gehele plan
Onderdeel 2: Inleiding – pakkend geschreven inleiding met doel van het plan
Onderdeel 3: De ondernemer – wie is de ondernemer achter de ideeën? 
Onderdeel 4: De onderneming – wat is het idee en waarom wordt dit een succes?
Onderdeel 5: Marketing Plan – volledig vormgegeven marketing plan
Onderdeel 6: SWOT – welke sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen zie jij?
Onderdeel 7: Het Financieel Plan – de financiële verwachtingen onderbouwd vanuit het investeringsplan, financieringsplan, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting

ondernemingsplan logo

Stappenplan ondernemingsplan camping

Vanuit een uitgebreid persoonlijk gesprek nemen wij de bedrijfsideeën door en denken wij kritisch mee over jouw plannen. Dit oriëntatiegesprek is geheel kosteloos maar vormt wel de absolute basis voor het ondernemingsplan camping. Met uw input kunnen wij de bedrijfsideeën ook sterk op papier verwoorden en zorgen wij er voor dat het geheel aansluit bij de wensen van zowel de ondernemer als de financiële instelling. 

Na het concept ondernemingsplan camping met u te hebben gedeeld zullen wij het geheel samen doornemen en eventuele aanpassingen direct verwerken. 

Belang ondernemingsplan camping

Een professioneel ondernemingsplan biedt vele voordelen voor startende ondernemers. Ten eerste helpt het bij het bepalen van de strategie en doelen van de onderneming. Door het opstellen van een gedegen plan krijgt de ondernemer inzicht in de richting die hij of zij op wil gaan en hoe dit te bereiken is.

Daarnaast biedt een ondernemingsplan inzicht in de haalbaarheid van de onderneming. Door middel van marktonderzoek, financiële prognoses en concurrentieanalyse kan worden bepaald of de plannen realistisch zijn en of er genoeg vraag is naar het product of de dienst. Dit vergroot de kans op succes en verkleint het risico op falen.

Een ander voordeel is dat het de kans op financiering van externe partijen vergroot. Investeerders en banken willen graag zien dat er een goed doordacht plan ligt voordat ze geld investeren. Een professioneel opgesteld plan geeft hen vertrouwen in de onderneming en vergroot daarmee de kans op financiering.

Tot slot zorgt een goed opgesteld ondernemingsplan voor een professionele uitstraling naar potentiële partners en investeerders. Het laat zien dat de ondernemer serieus bezig is met zijn of haar plannen en dat er goed over nagedacht is. Dit kan leiden tot meer vertrouwen en interesse vanuit deze partijen.

Kortom, het laten maken van een professioneel ondernemingsplan biedt vele voordelen voor startende ondernemers. Het geeft inzicht in de strategie en doelen, vergroot de kans op financiering en zorgt voor een professionele uitstraling naar potentiële partners en investeerders. Wil jij ook een sterk ondernemingsplan camping? Laat dan nu jouw ondernemingsplan schrijven door Ideative Solutions!

Contactformulier

Vragen? Neemt contact op

Heeft u een vraag, wilt u een offerte ontvangen of wilt u een gratis oriëntatiegesprek inplannen? Vul dan het contactformulier in.

Heeft u liever rechtstreeks contact dan kan dit natuurlijk ook:

Email: info@ideativesolutions.nl
Telefoon: 06 57 60 44 10


Contact

Follow Us

© Copyrights 2023 | All Rights Reserved | Ideative