Zorgeloos als ondernemer op vakantie

als ondernemer op vakantie

De vakantieperiode staat weer voor de deur, maar ga jij als ondernemer op vakantie? Als ondernemer ben je eigenlijk altijd en overal aan het werk, soms betrap je jezelf er zelfs op dat je ook tijdens de vrije avonduren nog even gauw wat weg werkt. Daarnaast weet je als (startende) ondernemer ook: op vakantie gaan betekent minder of geen inkomsten. Echter is het tijd vrijmaken voor jezelf van groot belang. In dit blog bereiden wij ook jou voor om als ondernemer met een gerust hart op vakantie te gaan.

Waarom moet je als ondernemer op vakantie?

Uiteindelijk zijn ondernemers net mensen: ook wij zijn soms toe om de aandacht even te verzetten en te ontspannen op een manier die ook bij jouzelf past. De één vindt het helemaal geweldig om vanuit de tuin zijn of haar vakantie te vieren, de ander gaat er liever op uit en boekt een all-inclusive vakantie naar de Riviera Maya in Mexico. Wat jouw voorkeuren ook zijn, om de volgende redenen zou ook jij als ondernemer op vakantie moeten gaan:

  1. Bijkomen en jezelf opladen

    Het is nu eenmaal een feit dat je niet het gehele jaar voluit aan het werk kan. Na verloop van tijd mis je nu eenmaal de scherpte en frisheid om jouw klanten optimaal te kunnen bedienen en continu hoge kwaliteit te kunnen afleveren. Om fouten te voorkomen is het goed om jouw gedachten even te verzetten en niet meer (of minimaal) aan de organisatie te denken. Met een opgeladen batterij heb je weer voldoende energie en kom je positiever en krachtiger over bij jouw opdrachtgevers. Wist je trouwens dat ondernemers vatbaarder zijn voor een burn-out dan mensen in loondienst? Een ondernemer heeft namelijk geen vaste start en eindtijd waardoor overspannenheid dan ook snel op de loer ligt. Ook voor jouw inspiratie en creativiteit kan het een boost zijn: het komt namelijk geregeld voor dat op vakantie de beste ideeën worden geboren!

  2. Afwisselen van jouw omgeving

    Het kan soms lastig zijn om ‘afscheid’ te nemen van jouw onderneming en als ondernemer op vakantie gaan, echter is een afwisseling in omgeving een belangrijk gegeven om zo niet vast te roesten in de dagdagelijkse bezigheden. Hierin is het type nieuwe omgeving van minder groot belang: zoek eens iets uit wat jij en jouw geliefden zien zitten en ga er op uit!

  3. Creativiteit een boost geven

    Zoals reeds eerder aangegeven kan een vakantie i.c.m. het verzetten van jouw gedachten juist tot superieure ideeën leiden! Hoe dit kan? Je hebt meer tijd om voor jezelf zaken op een rijtje te zetten zonder aan de dagdagelijkse rompslomp te denken. Jouw creativiteit kan zo tot onverwachte hoogtes stijgen! Maak hier gebruik van en schreef eventuele ideeën ook direct op zodat je ze niet vergeet en je hier ook niet gelijk mee aan de slag gaat – geef hier later, bij terugkomst, verdere invulling aan.

Nu is het soms makkelijker gezegd dan gedaan, daar het nog steeds blijk dat 1 op de 5 ondernemers geen tijd vrij maakt om er tussenuit te gaan. Hier zullen verschillende redenen aan ten grondslag liggen, maar één van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat ondernemers vaak niet weten hoe ze zo’n vakantie nu zorgeloos kunnen plannen. Met de volgende tips ga jij met een gerust hart op vakantie als ondernemer:

Zorg voor een financiële buffer

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ondernemers nemen dit toch niet vaak mee in hun jaarlijkse begroting. Zeker in de beginjaren waar er niet direct een vervanger klaarstaat is een financiële buffer van groot belang: een vakantie is immers niet gratis en je moet er rekening mee houden dat er gedurende deze periode minder óf geen inkomsten binnenkomen. Zet maandelijks eens een bedrag op zij voor een mooie vakantie en merk dat je zo sneller de stap zal nemen om er daadwerkelijk tussenuit te gaan.

Plan op tijd

Met een propvolle agenda is het lastiger om spontaan een weekend weg te gaan dan wanneer je hier reeds rekening mee hebt gehouden. Zeker om deze reden is het van groot belang dat je tijdig plant, je agenda vrij maakt en klanten reeds op de hoogte stelt. Wees eerlijk richting jouw opdrachtgevers en laat ze weten dat jij als ondernemer op vakantie gaat!

Het kan hierin ook handig zijn om een periode uit te kiezen waarin het rustig is en/of veel van jouw klanten ook met verlof zijn – denk aan brugdagen rondom de bekende feestdagen en in de klassieke vakanties. Vraag eens na bij bekenden uit de branche wanneer deze periodes zijn voor uw branche, als startende ondernemer is dit niet altijd direct helder.

Rond lopende opdrachten tijdig af

Niets is vervelender om gedurende jouw verlof toch nog losse eindjes te hebben waar je jouw gedachten maar niet van af kan zetten. Probeer het e.e.a. tijdig af te ronden en neem geen (grote) nieuwe projecten aan óf communiceer dat een eventuele levertijd wat langer duurt dan gebruikelijk i.v.m. het aanstaande verlof. Heb je iemand die je als vervanger in kan zetten, dan is dit uiteraard ook top! Het meest belangrijke is dat je eerlijk bent richting potentiële opdrachtgevers zodat verwachtingen helder zijn.

Maak heldere afspraken over bereikbaarheid

Mocht je dan toch niet geheel kunnen ‘verdwijnen’, maak dan heldere afspraken met uw werknemers of klanten over mogelijke contactmomenten. Plan deze momenten vooraf in zodat dit voor iedereen duidelijk is. Met deze vaste momenten voorkom je dat je ongemerkt toch langer aan het werk ben tijdens het verlof. Tevens zorgt dit voor het creëren van extra rust daar het vooraf duidelijk is wanneer je bereikbaar bent.

Ga niet in een belangrijke periode

Er zijn periodes welke net wat belangrijker zijn dan andere. Werk je bijvoorbeeld toe naar een belangrijke investering, ga niet als ondernemer op vakantie rondom de cruciale gesprekken bij een eventuele externe financieerder. Ook gedurende het schrijven van jou ondernemingsplan voor deze externe financierder is dit niet aan te raden. Een alternatief is natuurlijk om het plan uit te laten besteden aan een professional! Hierdoor kun je ook in deze periode tijd vrijmaken voor een welverdiende vakantie en dit terwijl jouw ondernemingsplan in de maak is.

Wil jij ook jouw ondernemersplan laten schrijven door een professional om zodoende met een gerust hart op vakantie te kunnen gaan? Kijk eens verder op onze website óf neem contact met ons op voor een offerte op maat.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Offerte aanvragen