Grootste valkuilen ondernemingsplan maken

valkuilen ondernemingsplan

Veel ondernemers komen er vroeg of laat mee in aanmerking: het ondernemingsplan. Het ondernemingsplan wordt vaak gezien als een ‘zware opgave’ en veel ondernemers kijken er dan ook erg tegenop. Tevens wordt een ondernemingsplan vaak slechts gebruikt voor de aanvraag van een financiering, terwijl het jou als ondernemer kan voorbereiden op toekomstige kansen en bedreigingen. In dit artikel geven we jou als ondernemer  de ‘Grootste valkuilen ondernemingsplan maken‘, zodat jij ze kan voorkomen bij het schrijven van jouw eigen plan. Met een sterk ondernemingsplan maak je namelijk een vliegende start van jouw eigen bedrijf en vergroot je jouw kansen op een succesvolle investeringsaanvraag. Houd dus rekening met deze valkuilen gedurende het schrijven!

5 valkuilen ondernemingsplan maken

 

Volledig richten op de huidige situatie i.p.v. de toekomst

Een bekende valkuil bij het schrijven van een ondernemingsplan is het blijven hangen in de huidige situatie, waarbij te weinig wordt gefocust op de toekomst. Vragen zoals ‘Waar wil je als ondernemer naar toe, hoe ga je dit bereiken en welke financiële prognose hoort hier bij? zijn van groot belang om mee te nemen en diepgaand te beantwoorden om jouw (toekomstige) potentie als bedrijf te laten zien. Daarnaast is het verstandig om toekomstige trends te analyseren, aan te geven hoe je hier als bedrijf mee omgaat en hoe je dit eventueel kunt gaan implementeren. Neem hierin ook jou sterktes mee, het is aannemelijker dat trends simpeler kunnen worden geïmplementeerd als jouw sterktes hier reeds bij aansluiten. Kortom, houd rekening met de toekomst, hoe de markt zich ontwikkelt en wat jouw toekomstperspectief zal zijn in deze veranderende markt.

Onvoldoende doordachte marktanalyse

Een marktanalyse is niet alleen een belangrijker pijler binnen jouw ondernemingsplan, het is één van de fundamenten binnen de gehele bedrijfsstrategie. Het is immers van groot belang om te weten hoe jouw markt er uit ziet, wie jouw ideale klant is en hoe het concurrentiespectrum eruit ziet. Eén van de belangrijkste valkuilen is het te snel willen finaliseren van deze stap óf het idee hebben dat je de markt reeds kent zonder daadwerkelijk onderzoek gedaan te hebben. Besteed hier volle aandacht aan en zorg dat de gehele markt in kaart is gebracht vóórdat je doorgaat met de rest van jouw plan (zie tevens artikel ‘Succesvol Stappenplan – van Idee naar Start-up’)

Het vergeten van het inschatten van de risico’s

Het is heel verleidelijk om het ondernemingsplan rooskleuriger te laten zijn dan dat het bedrijfsidee daadwerkelijk is. Een klein verkoopsausje voor een externe financiering is uiteraard oké, echter zul je ook de risico’s in kaart moeten brengen. Dit betreft dan ook één van de belangrijkste valkuilen ondernemingsplan die we vaak terugzien. Zonder het vooraf nadenken over deze risico’s ben je als bedrijf kwetsbaar daar het continu blijven veranderen en verbeteren een keyfactor in het succesvol ondernemer is. Welke risico’s zie je op jouw bedrijf afkomen en hoe verwacht je hier mee om te gaan? Neem dit mee in jouw plan en je zult merken dat je een sterkere basis hebt gecreëerd om succesvol te gaan ondernemen.

Het ondernemingsplan slechts schrijven met het oog op het verkrijgen van een financiering

Het slechts schrijven van een ondernemingsplan met als uitgangspunt het verkrijgen van een externe financiering is een gemiste kans. Bij Ideative zien we dit soort opgezette plannen (helaas) vaak terug en de kwaliteit hiervan laat vaak te wensen over. Als ondernemer is het belangrijk dat je het ondernemingsplan ziet als daadwerkelijke investering, een basis van waaruit je jouw bedrijfsstrategie verder uitzet en opvolgt. Wat is er nu mooier dan een opgezet plan tot werkelijkheid brengen, waarin je nauwkeurig kunt volgen wat de status is van hetgeen je vooraf had bedacht? Het bijsturen zal hierdoor makkelijker gaan en je kunt sneller inspelen op kansen & bedreigingen.

Geen co-reader raadplegen

Het is altijd aan te raden om een extern persoon te raadplegen welke geen voorkennis met betrekking tot uw bedrijfsideeën heeft. Zodoende wordt er een kritische blik geworpen op het geschreven plan en worden er wellicht aanvullende ideeën voorgelegd. U kunt tevens uw ondernemingsplan laten lezen door een onafhankelijk expert in (financiële) ondernemingsplannen, Ideative Solutions helpt u hier uiteraard graag bij.

Meer weten over het laten schrijven van uw ondernemingsplan? 

Voorkom ook de grootste valkuilen ondernemingsplan maken. Onze specialisten denken graag met u mee om zodoende te komen tot een kwalitatief hoogwaardig ondernemingsplan. Laat ook uw ondernemingsplan schrijven, neem vrijblijvend contact met ons op en we plannen direct een gratis kennismakingsgesprek in.

 

Deel dit bericht:

Offerte aanvragen